BEBEKLE İLK GÜNLER


Bebeğinizle geçirdiğiniz ilk günlerde  ona nasıl bakacağınız hakkında pek çok sorunuz olacaktır. Genellikle annelerin  en sık merak ettiği sorular şunlardır:

    • İdrar ve dışkı sıklığı:Bebeğinizin ilk gün mekonyum adı verilen koyu yeşil ve yapışkan bir dışkısı olur. Takip eden günlerde dışkının rengi giderek açılır ve altın sarısı renk alır. Özellikle anne sütü alan bebeklerin günde 6-8 kez ve cıvık dışkıları olur. Mama alan bebeklerde dışkı daha kıvamlı ve daha az sıklıkta olabilir. Bebekler ilk 24 saatte idrarını, ilk 48 saatte dışkısını çıkarır.

 

    • Göbek bakımı: Göbek kordonu 7 ila 10 gün içinde düşer. Bu süre içinde göbek ve çevresi temiz ve kuru tutulmalı, göbeği bezin dışında bırakmaya özen gösterilmelidir. Göbek düşünceye kadar göbek kordonu dibinden alkollü pamuk ya da iyotla silinebilirse de, göbek bezin dışında ve temizse bir şey sürmeye gerek yoktur.

 

    • Emzirme düzeni: İlk haftalarda emzirme düzensizdir ve bebek her istediğinde emzirilmelidir. Özellikle ilk günlerde annenin sütünün bollaşması açısından da emzirme araları 2 saatten uzun olmamalıdır. Emzirilen bebeğe su verilmesi gerekmez. Günde yaklaşık 10-12 kez emzirilmesi normaldir.

 

    • Yatma pozisyonu: Bebek fazla yumuşak olmayan bir zeminde ve yastıksız yatırılmalıdır. Yüzüstü yatırılması ‘ani bebek ölümü’ riskini artırdığı için önerilmemektedir. Bebeğin sırtüstü ya da yan yatırılması uygundur. Sırtüstü yatarken bebeğin başı her iki yana çevrilebilir.

 

  • Banyo zamanı: göbek düştükten bir gün sonra ilk banyo için uygun zamandır. Göbek düşene kadar bebeğin cildini ıslak, sabunsuz ve yumuşak bir bezle silmeniz yeterlidir. Günaşırı ya da haftada 2 gün banyo bebeğiniz için yeterli olacaktır.