PREMATÜRE BEBEK


Prematüre bebek: Otuzyedinci gebelik haftası tamamlanmadan doğan bebeklere prematüre bebek denir. Erken doğan bebekler zamanında doğanlara göre daha çok sorun yaşarlar, gelişimleri de diğer bebeklere göre daha yavaştır. Özellikle 1500 gramın altında doğan bebeklerin gerek fiziksel gerek motor gelişim açısından yaşıtlarını yakalamaları daha uzun zaman alabilir. Prematüre bebekler anne karnındaki gelişimleri tamamlanmadan doğdukları için çeşitli organ sistemlerine ait değişik sorunlarla karşılaşılabilir. Akciğerlerinde surfaktan denen bir maddenin yeteri kadar yapılamamasına bağlı doğumdan hemen sonra solunum sıkıntısı, morarma ve inleme görülebilir. Respiratuvar distres sendromu olarak bilinen bu hastalık ciddi bir durumdur ve tedavide solunum desteği ve eksik olan surfaktanın yerine konması gerekir.

Yine erken doğan bebeklerde beyindeki solunum merkezinin yeteri kadar olgunlaşamamasına bağlı olarak zaman zaman solunum durabilir. Apne olarak adlandırılan bu durum bebek büyüdükçe azalarak kaybolur. Ancak bazı bebeklerde hayatı tehdit edecek kadar şiddetli olabilen bu durum çok yakın takip ve ciddi tedavi gerektirir.

Prematüre bebeklerde sindirim sistemindeki olgunlaşma eksikliğine bağlı, beslenme intoleransı, kusma gelişebilir. Zamanında müdahele edilmezse bebek nekrotizan enterokolit denilen ve hayatı tehdit eden bir aşamaya kadar gelebilir. Ayrıca 34. gebelik haftasını tamamlamadan doğan prematürelerin emme-yutma-nefes alma işlemlerini ardarda düzenli yapamadıkları için beslenme sondasıyla beslenmeler gerekir. Bu bebeklerde görme ve işitmeye ait sorunlar da zamanında doğan bebeklere göre çok daha sık rastlanır. Karaciğer enzimlerin olgunlaşmasını tamamlamasına bağlı olarak sarılık da hem daha sık görülür, hem de daha uzun sürer.

Bağışıklık sistemlerinin tam gelişmemesine bağlı prematürelerde enfeksiyona yatkınlık vardır. Bu nedenle bebeklere dokunmadan önce mutlaka ellerin yıkanması ve enfeksiyonu olan kişilerin prematüre bebeğin olduğu ortama girmemesi gerekir.